A Dr. Szőcs Andrea iparművész által készített egyedi, az Érték és Minőség Nagydíj iparművészeti trófeája egy papirusz tekercset ábrázol, ami több mint egy egyszerű díj: a kiválóság és a minőség elismerésére.

A papirusz tekercs kiválasztása trófeaként történelmi és szimbolikus jelentőséggel bír, amely tükrözi azokat az értékeket, amelyeket a díj célja hangsúlyozni.

A papirusz történelmi jelentősége:

A papirusz, amely az ókori Egyiptomból származik, az egyik első anyag volt, amelyet írásra használtak, és mint ilyen, kulcsszerepet játszott a tudás dokumentálásában és megőrzésében. A modern papír előfutáraként a papirusz alapvető volt a törvények, vallási szövegek és tudományos ismeretek rögzítésében, ezzel az emberi civilizáció szellemi örökségének alapját képezve.

A papirusz használata elterjedt a Földközi-tenger térségében, és az ókori kultúrák nagyra értékelték annak hasznossága és tartóssága miatt. Később jelentősége túlmutatott a gyakorlati használaton; szimbolizálta a tudás, a kultúra és természetesen az adminisztráció terjesztését is. Sok szempontból a papirusz az emberi teljesítmény és bölcsesség megörökítésének lényegét képviselte.

A papirusz szimbolikus jelentései:

  1. Tudás és bölcsesség: A papirusz tekercs beépítésével az Érték és Minőség Nagydíj Trófea összhangban áll a tudás és a bölcsesség értékelésének hagyományával. Ez a választás azt jelzi, hogy a díj nem csupán a minőség elismerése, hanem az eredmények mögött rejlő tudás, szakértelem és szellemi erőfeszítések ünnepe is.

  2. Tartósság, stabilitás: A több évezredet túlélő papirusz tekercsek a tartósságot és az igazi minőség időtálló természetét szimbolizálják. Ez a szempont tükrözi a díj hangsúlyát a fenntartható kiválóságra és a hosszú távú értékre, nem pedig az átmeneti sikerre.

  3. Kulturális örökség: A papirusz tekercs használata összeköti a modern eredményeket a történelmi folytonossággal. Azt sugallja, hogy a mai innovációk és minőségi termékek egy nagyobb, folyamatos emberi fejlődési és kulturális örökségi narratíva részét képezik.

  4. Kiváló kézművesség: A papirusz készítéséhez szükséges aprólékos folyamat és az írásra való készség tükrözi az elvárt elkötelezettséget és magas színvonalat, amelyet a díj nyerteseitől elvárnak. Ez hangsúlyozza, hogy a kiválóság gondos, szakszerű munkával és részletekre való odafigyeléssel érhető el.

Ezek tükrében egyértelmű volt számunkra, hogy a miért a papirusz tekercset válasszuk az Érték és Minőség Nagydíj Trófeájaként, hiszen a megmérettetés célja, hogy elismerje és népszerűsítse azokat a termékeket, szolgáltatásokat és szervezeteket, amelyek a legmagasabb minőségi színvonalnak felelnek meg Magyarországon és a Kárpát-medence térségében. Az Érték és Minőség Nagydíj papirusz tekercs trófeája tehát erőteljes szimbólum, amely tudást, örökséget, tartós stabilitást és magas minőséget foglal magában. Jelentőségteljesen tükrözi a díj értékeit és azt a kiválóságot, amelyet el kíván ismerni.