A Terék Művészeti Kft. jelenleg Magyarország egyik leginnovatívabb kulturális szolgáltatója a mikrovállalkozások között. A 20 éven át egyéni vállalkozás formájában működő, majd 2022-ben átalakult, de szellemiségében változatlan cég legfontosabb célkitűzése kulturális örökségvédelmi kiadványok készítése, hungarikum hangszerünk a tárogató, annak sokoldalú és virtuóz megszólaltatási lehetőségeinek hazai és nemzetközi népszerűsítése, kétoldalú kulturális együttműködések megvalósítása, illetve magyar zenei értékeink innovatív, hiteles képviselése.

 

15 éve végzek népzenekutatói munkát, 20 éve írok saját szerzeményeket, 32 éve vagyok zenei előadóművész, 40 országban és valamennyi kontinensen – még Óceániában is – koncertezhettem, több mint 60 kulturális örökségvédelmi kiadványt készítettem el 2009 óta, több mint 150 utazás alkalmával képviselhettem hazánkat külföldön. Minden esetben 1 cél volt előttem: minőséget adni a közönségnek, a megrendelőknek, legyen az egy új népdaloskönyv a település javára, egy regionális kiadvány, egy új szerzemény, vagy egy koncert.

Az emberek vágynak a minőségi és egyedi művészeti szolgáltatásokra, különösen az olyanokra, amelyek figyelembe veszik a helyi igényeket is.

Amikor elkészítem egy település saját népdalait tartalmazó vokális monográfiáját, mindig azt érzem, hogy visszaadtam valamit az ott élő embereknek, a közösségeknek, a gyermekeknek, akik elfeledett, több évszázados népdalkincsüket tanulhatják vissza, és örökíthetik át majd idővel a jövő nemzedéke számára.

Amikor összeállítom a 10 évvel ezelőtt életre hívott Tárogató Hungarikum Koncertem újabb műsorait, számos magyar zenei stílus és nemzetközi dallamok bemutatásra kerülnek: verbunkos, histórikus dallamok, népzenei összeállítások, magyarnóta, cigányzene, operett, Bartók és Kodály művek, 20. századi szerzők magyaros művei, kortárs szerzemények, virtuóz szólószámok és megannyi saját szerzemény, illetve latin zenék, jazz, örökzöld világslágerek, nem utolsó sorban pedig a fogadó országok egy-egy ismert dallama. Mindez szólóban zenei alappal, vagy a fogadó ország zongorakísérőjével, esetleg saját zenekarommal valósul meg. A kulturális innováció a megrendelő, illetve a közönség igényeinek maximális figyelembevételénél, a repertoár folyamatos frissítésén, és a zenei megújuláson érezhető.

Zeneszerzőként folyamatosan arra törekszem, hogy a koncerten is hallható zenei stílusok mintájára szülessenek új szerzeményeim, amelyek populáris hangzásvilágúak, de egyedi megszólalásáról felismerhető legyen a szerző és zenei világa, a zenei stílusjegyek figyelembevételével.

Mindezek eredményéül sikerült számos egyetemen és művészeti intézményben masterclass előadást tartanom Hong Kongban, Kínában, Makaón, Vietnámban, a Fülöp-szigeteken, a Palaui Köztársaságban, Ausztráliában, Koszovóban, illetve egyéb felkéréseknek eleget téve Palesztínában, Tunéziában, Marokkóban, Kazahsztánban, Kanadában, és számos európai országban.

A koncert legnagyobb újítása, hogy a fogadó országok zongoraművészeivel klasszikus koncertet valósítok meg, így egyedülálló tárogató-zongora duó formációban csendülnek fel az említett zenei stílusok.

Minőség, kultúra, innováció és alázat. Én ebben hiszek, ezt képviselem. Talán ennek eredménye az a megbecsülés, amit az emberektől kapok egyre sűrűbben. A számtalan hazai és nemzetközi elismerés, az évek óta meglévő Érték és Minőség Nagydíj, és a Magyar Minőség Társaság Magyar Minőség Háza díja, mint tanúsító védjegyek, a Hungarikum védjegy használati joga, a 2023-ban adományozott Regionális Prima díj, a 2024 februárjában Manilában átvett Sino-Phil Asia International Peace Awards, illetve a 2021 és 2023 között elnyert 100 nemzetközi zenei versenygyőzelmem tárogatóművészként, valamint az ennek elismeréséül az Official World Record által 2024 márciusában adományozott „A legtöbb zenei nemzetközi versenygyőzelem” világrekorder cím azt igazolja, hogy ez az út helyes. Igaz az is, hogy jelenleg még mindig egyetlen magyarként végzem ezt a tevékenységet itthon és külföldön, de azt látom, hogy az embereknek, a közösségeknek, a cégeknek, külképviseleteinknek és határainkon innen és túli oktatási és művészeti intézményeknek, fesztiváloknak egyre nagyobb igénye van a zenei innovációra.

A tárogatót minél távolabb megyünk a Kárpát-medencétől, annál kevésbé ismerik. Megjelenése forradalmi kulturális innováció, amelynek kiemelkedő nemzetközi hírértéke van, egyben pedig egy hatalmas lehetőség nemzetek közötti kulturális együttműködésre.

15 év telt el azóta, hogy a tárogatómat megkaptam nászajándékba egy ’56-os kanadai magyar honfitársunktól. A hangszerrel együtt azt is megkaptam útravalóul Apt Kamill (1937-2023) barátomtól, hogy szolgáljam a magyarság nemes ügyét, és maradjak mindeközben családapa és EMBER, minden körülmény ellenére.

Mint ahogyan az elmúlt évek során, úgy a jövőben is a legmagasabb minőségű és kizárólag értékközpontú művészeti szolgáltatásban részesítem én és zenészkollégáim a koncertünk, illetve kulturális örökségvédelmi tevékenységem felől érdeklődőket, mert az emberek kiemelkedő és igazolt minőséget akarnak nemcsak a boltokban, hanem a kulturális kínálatok sorában is.

Dr. Terék József PhD
ügyvezető igazgató