A CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. évtizedek óta az építőipar meghatározó szereplője, amely folyamatosan fejleszti termékeit a modern közlekedési infrastruktúra igényeinek megfelelően. Az Érték és Minőség Nagydíj 2024-es pályázatán a Kisvasúti átjáró, átjáró panel és átmeneti lépcsős panel című pályázatukkal nyertesként végeztek. Ez a megoldás a nagyvasúti útátjáró rendszerek sikeres adaptálásával biztosítja a keskeny nyomtávú kisvasutak számára a biztonságos és tartós áthaladási lehetőségeket.

Innováció a kisvasúti közlekedésben

A kisvasúti útátjárók új rendszere a CSOMIÉP Kft. szabadalmaztatott, makro szintetikus szállal erősített nagypaneles technológiáját alkalmazza, amelyet kifejezetten a vasút és közút szintbeli kereszteződéseinek biztonságos és zökkenőmentes áthaladása érdekében fejlesztettek ki. A rendszer fő eleme a modulrendszerű, előre gyártott beton átjáró panel, amely a sínek biztonságos és rugalmas rögzítését biztosítja, miközben a vasúti és közúti forgalom sebességcsökkentés nélküli átvezetését teszi lehetővé.

Biztonság és hosszú élettartam

Az új rendszer egyik legfontosabb előnye a karbantartásmentes hosszú élettartam, amit a precíz csapadékvíz-elvezetési rendszer garantál. Az átmeneti lépcsős panelek fokozatos átmenetet biztosítanak, így igazodnak a vasúti pálya sebességtartományához, csökkentve a balesetek kockázatát. A CSOMIÉP Kft. megoldásai nemcsak a biztonságot, hanem a gazdaságos működést is szolgálják, hiszen az innovatív anyaghasználatnak köszönhetően csökkennek a karbantartási költségek.

A pályázat sikere

A Kisvasúti átjáró és lépcsős panel pályázatának sikerét az adta, hogy egy modern és fenntartható infrastruktúra-megoldást kínál a közlekedés számára. A CSOMIÉP Kft. a makro szintetikus szálerősítésű betonpanelekkel innovatív megközelítést biztosít a vasúti és közúti forgalom egyesítésére, kiemelten figyelve a biztonságra és a hosszú távú fenntarthatóságra.