A Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezete (DélKerTÉSZ) kiemelt célja, hogy a régió gazdag hagyományait ötvözze a modern mezőgazdasági technológiákkal. Az Érték és Minőség Nagydíj 2024-es pályázatán a szentesi régióban termesztett étkezési pritamin paprika kiemelkedett különleges ízvilágával és magas C-vitamin tartalmával. Ez a paprika nemcsak a magyar mezőgazdaság egyik büszkesége, hanem Hungarikumként a nemzeti kincsünk része is.

A szentesi régióban a pritamin paprika, más néven paradicsompaprika, évszázados múltra tekint vissza. A DélKerTÉSZ célja, hogy a bolgárkertészek által is kedvelt, vastag húsú, mélypiros színű pritamin paprikát újra bevezesse a hazai piacra, és megismertesse a fogyasztókkal. Ez a paprika különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ami miatt különösen értékes táplálékként tartják számon.

A pritamin paprika lapított gömb alakú bogyója édes, zamatos ízű, így ideális választás friss fogyasztásra, de befőzésekhez és egyéb feldolgozási formákhoz is kiváló. A szentesi régióban termesztett pritamin paprika termesztése nemcsak a hagyományokhoz való visszatérést képviseli, hanem egy modern és egészséges étrend szerves része lehet.

A pályázat sikere

A DélKerTÉSZ pályázata sikeresen ötvözte a szentesi régió hagyományait a modern agrártechnológiával, újra bevezetve a pritamin paprikát a mindennapi fogyasztásba. A szentesi pritamin paprika a DélKerTÉSZ palettáját színesíti, és hozzájárul ahhoz, hogy a hazai fogyasztók újra felfedezzék a régióban termesztett egyedi, magas vitamintartalmú és ízletes paprikát.