Dr. Falábu Dezső, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. kutatás-fejlesztési projektigazgatója: Az érték és minőség kéz a kézben jár.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Érték és minőség – nem véletlen, hogy ennek a díjátadónak ezek a hívószavai. Mindannyiunknak van elképzelése egyikről és másikról. Főleg akkor, ha saját szakterületünk összefüggéseiben gondolkodunk el róla. Az idei év kétségtelenül a változásokról, az új helyzetekről szól, ami nemcsak a gazdaságot, a piacot, de a mindennapi gondolatainkat is érinti. Ahogyan a körülöttünk lévő világ változik, úgy definiáljuk újra, hogy pontosan mit is jelentenek azok a szavak, amiket használunk – például az érték és a minőség.

A Poli-Farbe életében a minőség mindezek ellenére mégiscsak olyan viszonyítási pont, amire szeretünk úgy gondolni, mint egyfajta objektív, mindenek felett álló igazságra. Azért lehet egyáltalán az idei év díjait kiosztani, mert a minőségnek kritériumai vannak – méghozzá szakmai értelemben vett kritériumai. Ez ügyben hálás helyzetben vagyunk – bármi is történjen a világban –, a valódi kvalitás felfedi magát. Ezt ünnepeljük ezzel a díjjal.

De mi a helyzet az értékkel? Ez már korántsem egyértelmű – és ezt nemcsak a Poli-Farbe kutatás-fejlesztési projektigazgatójaként, hanem magánemberként is mondhatom. Valószínűleg sokan szembesültek azzal 2020-ban, a változások évében, hogy amit értéknek gondoltak korábban, az egy új helyzetben már nem bizonyult fenntarthatónak. Persze ez elsőre akár rosszul is hangozhat, jól látható negatív gazdasági következményekkel szembesülünk. Ugyanakkor a napokban készült el a Magyar Festékgyártók Országos Szövetségének festékgyártási statisztikája, ami a lakossági szektorban 15-20%-os növekedést mutat a második negyedév tavalyi év hasonló időszakával hasonlítva. Nemcsak hazánkban, hanem Európában is nagyon hasonló pozitív eredmény mutatkozik egyértelműen a megváltozott körülményeknek köszönhetően.

Elgondolkodhatunk azon, hogy a Poli-Farbe történetében mi a legfőbb értékünk – a fejlesztés és innováció – ez viszont minden évben mást jelent. Januárban nem gondoltuk, hogy festékgyártóként márciusra kézfertőtlenítő gélt fogunk fejleszteni és forgalmazni. Az állandó termék- és minőségfejlesztés mellett dolgozóink képzésére is figyelmet fordítunk, biztosítjuk vegyipari szakoktatásukat, mindezek mellett a társadalmi felelősségvállalás jegyében számos szociális, egészségügyi vagy kulturális intézmény is a Poli-Farbe segítségével szépül meg. Reményeim szerint ez a nem túl hosszúra nyúló felsorolás kicsit plasztikusabbá tudta tenni azt, hogy az értékek mennyire szerteágazók, illetve miképpen változnak. Egyik éveben így, a másikban pedig úgy.

Ha innen nézzük, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a legfőbb érték valamiféle folytonos alkalmazkodóképesség, a megújulásra való törekvés, divatos szóval élve: agilitás. Persze mindezek az értékek sem jelenthetnek sokat, ha nem társul hozzájuk minőség. Minőség a víziókban, a termékekben, a vezetésben, a munkáltatói kultúrában vagy akár a magánéletben a pihenésben. Az érték és minőség tehát kéz a kézben jár. Tényleg nem véletlen, hogy ennek a díjátadónak ezek a hívószavai.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, köszönöm a figyelmet!