Bálint Ágnes Asszony, az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft. ügyvezető igazgatója

A 2020-as év pályázatai - a járvány ellenére - rendkívül innovatív, ötletes, jövőbe mutató és persze minőségileg is kiemelkedő alkotásokat prezentáltak. Bő egy évvel vagyunk az egészségügyi és társadalmi kihívást jelentő koronavírus-járvány kirobbanása után, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat így immár második évét nyitja meg a pandémia okozta rendkívüli jogrendben. Ebben a rendkívül korlátozott helyzetben milyen tapasztalatokat szerezett az Ön vállalkozása, szervezete tavaly, és mire számít idén?

Csakugyan a 2020-as év egy nehéz, megpróbáltatásokkal teli évnek mondható és amikor ezt állítjuk akkor vállalkozók armadája sorakozik a hátunk mögé hevesen bólogatva. Mégis az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft. számára a tavalyi év egy igen különleges és érdekes évnek számít, hiszen egy jelentős mérföldkövet érintett cégtörténetében.

Az ExVA Kft. múlt év márciusában a Béres Gyógyszergyár Zrt. vállalatcsoport legifjabb tagja lett, új irányvonallal és arculattal. Friss lendülettel megerősítette pozícióját a piactérképen és a pandémia ellenére is törtetve vette fel a harcot versenytársaival szemben. Új ügyfelek társultak a céghez, a régiekkel pedig sikerült szilárdabb partnerkapcsolatot kialakítani az újragondolt vállalati stratégiának köszönhetően. A csapatunk lelkes és jól felkészült munkatársakkal bővült, akik számára fontos, hogy minden egyes partner, aki a segítségünket kéri az meg is kapja, a lehető legrövidebb határidőn belül és legjobb színvonalon.

Idén céljaink közé tartozik, hogy további hazai és nemzetközi partnerlaboratóriumokkal, partner szervezetekkel tudjunk együttműködni, szeretnénk továbbfejleszteni a vizsgálólaboratóriumi berendezéseink képességét, és nem utolsó sorban a vizsgálat-tanúsítási akkreditált területünket is bővítenénk.

 

Az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft. jelmondata: Küldetésünk biztonságosabb hellyé tenni a világot! Új kiíróként hogyan látja az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat vonatkozásában ennek megvalósítását jelenleg egy elég egy bizonytalan világban?

Valóban egy ilyen bizonytalan világban az ember biztonság után kutatva, felteszi magának a kérdést, hogy mi az, amibe kapaszkodhat? A társadalom zömét egy erős szorongási hullám itatja át, ami általánosan azt az érzést kelti, hogy semmiben sem lehetünk biztosak. Mégis felemelt fejjel és körültekintően az értékeinket óvva és ápolva kell előre haladnunk.

Egy ilyen helyzetben a legtöbb, amit tehetünk, hogy legjobb szaktudásunkkal, kitartóan folytatjuk munkánkat, támogatva partnereinket, akik számítanak ránk. Az ExVA Kft. a jól felszerelt laboratóriumával, kalibrált műszereivel és berendezéseivel, illetve nevesített szakszemélyzetével áll ügyfelei rendelkezésére.

 

Kérem, fogalmazza meg, Önök miért tartják fontosnak a biztonságot? Miért hasznos és jó, ha a termékek és szolgáltatások egyre nagyobb köre rendelkezik minőség-vizsgálattal, vagy tanúsítással? Az Önök szempontjából mit jelent a biztonság?

Független harmadik félként a cég tevékenysége preventív jellegű, ezáltal megelőzhetők a súlyos ipari katasztrófák. Az ExVA küldetése, az emberélet, az anyagi javak, a természetes, a mesterséges épített környezet és azok biztonsága megóvásának elősegítése. Célunk mindenhol biztosítani a nyugodt munkavégzés feltételeit: szolgáltatásunkkal segítjük a gyártókat, hogy olyan biztonságos termékeket állíthassanak elő, amelyek használata nem okoz veszélyhelyzetet.

Az ExVA hitvallásához szorosan hozzáfűződik a következő ősi tanítás is: „Úgy segíts másokon, hogy segíthessenek önmagukon.”

 

Milyen szellemi útravalóval látná el az idei pályázókat, akik jelentkezésükkel ismét bebizonyíthatják, hogy a hazai innovatív attitűd és a teremteni képes szürkeállomány rendkívül fontos a magyar gazdaság tartós fejlődésében?

Innoválni, értéket teremteni, fejlődni egyéni vagy vállalati szinten is csak úgy lehet, ha kellő képen merészek vagyunk, képesek vagyunk elrugaszkodni és tárt karokkal befogadni az újat. A magyar gazdaság tartós fejlődéséhez fontos és elengedhetetlen, hogy a vállalkozások új utakat tapossanak ki, amelyeken elindulhat az új nemzedék, akik, ha elérkezik az idő újabb utakat szőjenek. Minden magyar cég legfőbb megbízatásának kell tekintse minőségorientáltan értékeinek védelmét.

Az ExVA esetében a jogelőd a magyar állam Nehézipari Minisztériuma által alapított szervezet, mely 1960 óta végezte a sújtólég- és robbanásbiztos villamos berendezések vizsgálatát és tanúsítását. Mára Magyarországon akkreditált státusszal és saját akkreditált vizsgálólaboratóriummal képes biztosítani. A jól felszerelt laboratóriumának, kalibrált műszereinek és berendezéseinek, illetve nevesített szakszemélyzetének köszönhetően minden kiadott tanúsítást gyors, hatékony és precíz vizsgálattal tudja alátámasztani. Laboratóriumában több mint 150 féle vizsgálatot végeznek. Az évek során közel 6.000 tanúsítványt adott ki, négy kontinensen ismert a neve és a nemzetközi jártassági vizsgálatokon minden alkalommal az első 5 legjobb helyezett között szerepel. Partnerei bizalommal választják az ExVA Kft.-t, mert jól tudják, ahol mások a problémát látják az ExVA mindig a megoldást.