Károlyi László Úr, a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. vezérigazgatója

A Legrand Zrt. jogelődjei révén immár 100 éve gyárt és értékesít Magyarországon. Mit gondol, mi a hosszú fennmaradás és siker titka e változó és kihívásokkal teli gazdasági környezetben?

A Legrand Zrt. alapelve a folyamatos fejlesztés és megújulás. Nem elegendő a minőségi szint tartása ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk, változik a világ és mindig új és jobb megoldásokat kell kínálnunk. Igen széles termékpalettával rendelkezünk, melyet a 100 éves tapasztalatból merítve folyamatosan formálunk olyan rendszerekké alakítva, melyek bármilyen épülettípusra - legyen az nagy teljesítményű energia elosztó rendszer, okos otthon vagy akár datacenter infrastruktúra- kínál megoldásokat.  A vevői visszajelzésekre építve fejlesztünk, így tudjuk valóban működő megoldásokká váltani az álmokat és igényeket. A média leggyakoribb témai a globális tech-cégek és startupok innovációi. Aki erre figyel, látja, hogy a jövő az okos megoldásoké lesz, esetünkben az okos otthonoké. Azonban ez nem csak azt jelenti, hogy az általunk kínált eszközöknek (kapcsolók, vezérlők, kamerák stb.) távolról vezérelhetőnek kell lenni, figyelnünk kell a környezettudatosságra, energiamegtakarításra, praktikusságra, és hogy vevőink számára felhasználóbarát megoldásokat kínáljunk, méghozzá elérhető áron és természetesen megőrizve a Földet a jövő generációi számára.

 

A 2020-as év pályázatai - a járvány ellenére - rendkívül innovatív, ötletes, jövőbe mutató és persze minőségileg is kiemelkedő alkotásokat prezentáltak. Bő egy évvel vagyunk az egészségügyi és társadalmi kihívást jelentő koronavírus-járvány kirobbanása után, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat így immár második évét nyitja meg a pandémia okozta rendkívüli jogrendben. Ebben az erősen korlátozott helyzetben milyen tapasztalatokat szerezett az Ön vállalkozása, szervezete, és mire számít idén?

A koronavírus egy nagyon váratlan és szokatlan gazdasági környezetet teremtett. A gazdaság jól működött viszont az egészségügyi globális járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések befagyasztották a működéshez szükséges mozgásteret. Igaz ez a logisztikai folyamatokra és igaz ez a személyes utazásokra, kikapcsolódáshoz köthető tevékenységekre is. Ebből adódóan, a leginkább érintett gazdasági területeken, mint a szállítmányozás különösen a légi utasszállítás, hotel, vagy vendéglátás területén szinte egyik napról a másikra eltűnt az árbevétel. Más területek kevésbé érintettek, mint pl. az építőipar, ahol a munkavégzés részben szabadban történik. Itt inkább a gyártási láncok gyakran több kontinenst átfogó ellátási lánca okozott problémát. Összességében mondhatjuk, hogy ez a válság bebizonyította azt, hogy egy bonyolult és komplex nehezen kiszámítható világban élünk, ahol olyan kockázatokkal is foglalkozni kell melyek megvalósulása nagyon kis mértékben valószínűsíthető, viszont, ha megtörténik - mint ahogy e világjárvány melyre 100 év óta nem volt példa - nagyon komoly gondokat tud okozni. Bízunk abban, hogy a lakosság fokozatos beoltásával a gazdaság gyorsan helyre rázódik, hiszen nem sérültek a gazdasági fundamentumok, de biztos lesznek új elemek, melyeket a koronavírus járvány nyomán építünk be majd a mindennapi működésbe és folyamatokba.

 

Sokszor halljuk az okos otthon kifejezést. Saját szakterületükön mit jelent az okos otthon? Önök mit kínálnak azoknak, akit ilyen lakást szeretnének építeni, vagy venni? Ha valakinek még nincs ilyen korszerű otthona, de szeretné ezt apránként megvalósítani, mit javasolnak, hogy kezdjenek hozzá, milyen lépésekkel kezdjék meg az átalakítást?

Az okosotthon lényegét nehéz a napi gyakorlat nyelvére lefordítani. Okosotthonról beszélünk, ha a lakásunk rendszerei automatizáltan és összehangoltan működtethetőek egy központi egységről, leginkább a mobilunk segítségével. Ez a gyakorlatban azonban nagyon sokféle dolgot jelenthet. Nincs egy egységes, kézhez kapott rendszer, mint egy autónál, hanem különböző gyártó és üzemeltető cégek eszközei, szoftverei egymással több-kevesebb kompatibilitásban fejlesztve működnek. Az okosotthon megoldások piacára három felől érkeznek az eszközök és az innovációk. Az egyik irány a nagy, globális tech-cégeké, mint a Google vagy az Amazon, akik saját okoseszközöket fejlesztenek. Az ő céljuk, hogy a felhasználó életét behálózó rendszereikbe bekössék a felhasználó otthonát is. A másik irány a rendszerintegrátoroké, akik olyan komplex megoldásokat ígérnek, amelyekben az otthon „felokosításán” túl az üzemeltetés kényelme és hatékonysága is benne van.

A harmadik csoport az olyan gyártóké, mint a Legrand. Mi okosotthon helyett inkább okos funkciókban gondolkodunk. Mindenki saját igénye, kényelme és lehetősége mentén tud egyszerűbb vagy komplexebb megoldást választani. Ami a legfontosabb a rendszer bővíthető, komoly fúrás faragás nélkül. Az alapvető igényekből kiindulva, modulárisan bővíthetően és flexibilis rendszert kínálunk ahelyett, hogy egy kompletten kiépített rendszert kellene rengeteg pénzért, sok munkával utólag szétszedni és átalakítani.  Az okos otthonra is nagyon igaz, hogy lakva ismerszik meg: ahogy a mindennapok során alakul a tér- és eszköz használatunk, változnak a szokásaink.

Amit még fontos tudni az okos rendszerekről, az eszköz csak egy értéktelen tárgy, ha nem működik a háttérben a felhő szolgáltatás. Azaz az eszközök és ezáltal adataink egy adatközpontban tárolódik és az okos telefonunkkal is azon keresztül tudunk belépni a rendszerünkbe. Ez a felépítés adja a megoldás rugalmasságát, de rávilágít a rendszer gyenge pontjára: ha nem megbízható a gyártói háttér hiába van beüzemelve az eszköz, lassan reagál vagy kiakad sőt, ha a gyártó nem védi a szolgáltatást akkor akár fel is törhetik az adatainkat.