A tudásra fordított befektetés fizeti a legmagasabb kamatot!

 

 A 2021-es év pályázatai - a járvány ellenére - rendkívül innovatív, ötletes, jövőbe mutató és persze minőségileg is kiemelkedő alkotásokat prezentáltak. Bő két évvel vagyunk az egészségügyi és társadalmi kihívást jelentő koronavírus-járvány kirobbanása után, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat így immár harmadik évét nyitja meg a pandémia okozta rendkívüli jogrendben. Ebben a rendkívül korlátozott helyzetben milyen tapasztalatokat szerzett az Ön vállalkozása, szervezete tavaly, és mire számít idén?

Elbúcsúztattuk a 2021-as évet, ilyenkor mindig kicsit visszatekintünk az előző időszakra, hiszen az eredményes dolgokat folytatni, a hibákat javítani kell. 2021-ben nagyon sok kihívás érkezett a SZÁM-PONT Kft. életébe. A járványügyi veszélyhelyzet megmutatta, hogy mik az erősségeink. Új körülményekhez kellett nagyon gyorsan alkalmazkodni, a vevői igények ugyanolyan szintű kiszolgálása mellett. Lakossági szempontból képzéseink tekintetében jelentős visszaesést nem tapasztaltunk, talán éppen abból adódóan, hogy a COVID okozta bizonytalan helyzetben előre menekültek az emberek, és egy új végzettséggel új munkalehetőséget kerestek.

Munkáltatói szempontból a képzések többnyire a jogszabályok által előírt végzettségek megszerzésére irányulnak – ezeket a COVID helyzetben is igyekeztek lebonyolítani. Nehézséget okozott az oktatási alkalmak szervezése, amikor minden résztvevő meg tud jelenni a karantén okozta hiányzások, megbetegedések, helyettesítések miatt.

Azt gondolom, hogy büszkék lehetünk az elmúlt év oktatási területén végrehajtott teljesítményére, amely számokra fordítva így jellemezhető: 50 tanfolyam több, mint 600 résztvevővel. Új képzéseket indítottunk, új piaci igényekhez alkalmazkodtunk.

A felnőttképzési jogszabályok változására való felkészülésünk jegyében az utolsó OKJ képzéseinket 2021-ben befejeztük, továbbá az országban negyedikként szereztük meg az engedélyt az új képzési rendszerben való működésre, új szakképesítések és részszakmák területén indítottunk tanfolyamokat, amelyek már az új struktúra szerinti vizsgákkal zárultak.

Vali-ifka honlapon – ami a pályázatban való szereplés feltétele – nemcsak képzéssel, hanem tanácsadással is jelen vagyunk.

Hitvallásunk szerint kétféle gondolkodásmód létezik: az egyik létrehozza a problémát, a másik megoldja azokat. Munkatársaimmal minden nap a fentieket szem előtt tartva dolgozunk – ennek hatásosságát visszaigazolják az elmúlt év eredményei.

 

Minden kialakult helyzet a változtatás lehetőségét is hordozza. Hogyan sikerült meglévő programjaikat az online térbe helyezni, milyen újításokat eszközöltek?

A koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzetben olyan megoldásokat kerestünk, amelyekkel ugyanazt a minőséget tudjuk nyújtani szolgáltatásaink tekintetében – kihasználva az online tér előnyeit.

Képzési csoportjaink számára videós útmutatót készítettünk az általunk használt online platformokról (Skype, ZOOM, Google Classroom, Messenger csoport), amivel nem csak a tanfolyamainkon való részvétel gyakorlati megoldását segítettük, hanem reményeink szerint a mindennapi kommunikációjukban is használni tudták ezeket a csatornákat. Sokan igényeltek segítséget a fenti felületek megismerésében. Informatikai eszközparkunkat elérhetővé tettük azok számára, akik nem rendelkeztek otthon az online tanuláshoz szükséges számítógéppel.

Emellett két saját fejlesztésű szoftverünk is használatra kész: az Octoplus távoktatási rendszerrel online órák rögzítésre van lehetőség, a Merlin dokumentumkezelő rendszer pedig felnőttképző intézmények számára elérhető.

 

Milyen szellemi útravalóval látná el az idei pályázókat, akik jelentkezésükkel ismét bebizonyíthatják, hogy a hazai innovatív attitűd és a teremteni képes szürkeállomány rendkívül fontos a magyar gazdaság tartós fejlődésében?

A piaci változások és a koronavírus okozta járványhelyzet egyaránt szűkíti azoknak a vállalkozásoknak a körét, akik a 2022-es évben eredményesen tudnak működni.

Egyfajta minőségi "tisztulás" ez. Fontos, hogy akik maradunk, tudjuk, hogy közös a célunk: minőségi termékek, szolgáltatások nyújtása.

Véleményem szerint egyértelműen az előre menekülés az egyetlen lehetőség - ehhez szükséges a munkatársak fejlesztése, új piaci megoldások keresése, kifejlesztése az új bevételi forrásokhoz való hozzáférés érdekében.  

Az elmúlt 20 év tapasztalatát, tudását felhasználva megerősítettük a humán erőforrás fejlesztését célzó régi- és új ügyfeleink számára a jövőképet, miszerint a képzés- és átképzés nagyon fontos lesz a cégek és egyének életében az új piaci környezethez való alkalmazkodáshoz. Erre 2021 decemberben pályázati lehetőség is jelent meg, ami minden vállalkozás típusnak elérhető.

Az Érték és Minőség Nagydíjra pályázó vállalkozásoknak azt üzenem, hogy ne féljenek bemutatni termékeiket, szolgáltatásaikat a szakmai zsűri előtt, hiszen a rangos elismerésnek bevételnövelő, piaci pozíciót erősítő és márkaépítő hatása van.