„Több, mint villanyszerelés: LEGRAND”

 

 

Tavaly decemberben volt 30 éve, hogy a francia Legrand Csoport megjelent a magyar piacon. Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük?

 

Beszéljünk inkább a közelmúlt történéseiről.

A 2022-es év elég speciális volt, hiszen szélsőséges gazdasági hatásokat szenvedtünk el, amely nemcsak ránk, hanem az egész országra igaz. Több év alatt szokott ennyi változás bekövetkezni, ráadásul, nem is lehetett erre számítani, hiszen nem a gazdasági mechanizmusokba került homokszem, hanem hirtelen háború tört ki. A 2022-es évet úgy terveztük, hogy a Covid-hatásokkal még számoltunk, és egy javuló gazdasági környezetre számítottunk, növekvő terheléssel és értékesítéssel. Ehhez képest, amikor kitört az orosz-ukrán háború, feje tetejére állt a világ. A háború következtében az energiaellátási problémák megnövekedtek és az ebből adódó infláció is elszabadult és a fogyasztás visszaesett. Az áram és gáz ára megsokszorozódott, ennek következményeképp Magyarországon kétszámjegyű inflációt tapasztalhattunk, amit a 90-es évek elején éltünk meg utoljára. Mi igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni és alkalmazkodni az új helyzethez. Ha az éves eredményeket nézzük, akkor nem egy kiváló évet zártunk, de sikerült beletalálnunk abba a sávba, amit kitűztünk magunk elé. Veszítettünk az árbevételből, a piaci részesedést viszont meg tudtuk tartani. Összességében szép projekteket nyertünk, nemcsak a szerelvények terén, amelyeket Szentesen gyártunk, hanem az energiaelosztás területén is. Mind az ipari, mind pedig a lakossági szegmensben nagy projekteket tudhatunk magunk mögött. Ez azt jelenti, hogy az energiaelosztás az árbevételünkből lassan eléri a teljes árbevétel 30 százalékát, ami egy fontos célkitűzésünk volt.

 

Mit tart a tavalyi év legnagyobb kihívásának?

 

A gazdasági környezet-változásás legfájóbb pontjának az energiahordozók nagymértékű drágulását tartom, amelynek kigazdálkodása nagy kihívások elé állította az önkormányzatokat, vállalatokat és a lakosságot is. A legfontosabb, hogy időt nyerjünk és legyen idő és terv az új megoldások megvalósítására.

 

Hogyan látja az idei évet?

 

A 2023-as évet nézve nem merek messzemenő jóslatokba bocsátkozni, hiszen olyan hatások alatt változik a gazdaság, amelyre gyakorlatilag nincs befolyásunk. A háború két fél között zajlik, de Ukrajna mögött ott áll a demokratikus világ, és ezáltal egy sokkal nagyobb konfliktusról beszélünk, mint az első ránézésre tűnik. Addig, amíg nem tisztul le mind két félben az, hogy a megoldás a békére törekvés, addig a nagyon bizonytalan és szélsőséges hatások fennmaradnak és továbbra is nehezítik mindennapjainkat.

Hogyan lehet ebben a helyzetben jól alkalmazkodni?

Ha egy helyzet megváltozik, akkor két lehetőség van, ahogy szokták mondani „harcolj vagy fuss”. A harc alatt azt kell érteni, hogy olyan megoldásokat kell keresni, amik választ adhatnak a megváltozott környezetre. Alkalmazkodni kell, új megoldásokat kell keresni még akkor is, ha elsőre ez nem mindig sikerül. Ki kell dolgozzuk azokat az új intézkedéseket, meg kell találjuk azokat az új megoldásokat, amelyekkel megőrizzük az egyensúlyunkat, versenyképességünket.

Volt már energia válság. A hagyományos energiahordozók viszont, nemcsak a háború, hanem a klímaváltozás késleltetésére való törekvésünk miatt is háttérbe szorulnak. Minden olyan alternatív megoldás, ami segít áttérni a zöld energiára, és segít a hatékony felhasználásban és újrahasznosítás elterjesztésében, egyértelműen a jó megoldást jelenti hosszabb távon.