Dr. Latorcai János Úr, az Országgyűlés alelnöke, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat fővédnöke

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Elnökség!

Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Hölgyeim és Uraim!

Egy évvel ezelőtt, amikor a járványügyi korlátozások következtében az Érték és Minőség Nagydíjak ünnepélyes átadására a Mezőgazdasági Múzeumban került sor, csak remélni tudtuk, hogy a magyar társadalom fegyelmezettsége, a hazai vállalkozások leleményessége és a kormány következetes válságkezelő politikájának eredményeként 2021-ben már az Ország Házában köszönhetjük a magyar gazdaság kiemelkedő szereplőit.

Akkor úgy fogalmaztam, hogy a koronavírus-járvány nyomán fellépő válság, jelentős változások kezdetét jelenti, melyekhez, ha sikerül a versenytársainknál hamarabb alkalmazkodnunk, akkor Magyarország képes lehet megerősödve kikerülni abból.

A legfrissebb számok és gazdasági elemzések tükrében, azt hiszem nyugodtan kijelenthető, hogy az első akadályokat sikeresen vette hazánk.

A gazdaság és annak szereplői jól és kellő gyorsasággal alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, ezáltal a járványügyi intézkedések kevésbé fogták vissza a vállalkozások termelékenységét, a sikeres oltási programnak köszönhetően pedig az Európai Unióban az elsők között indult újra a gazdaság.

Mindezek eredményeként az idei második negyedévben közel 18 százalékkal nőtt a hazai össztermék és ezzel már meghaladta a válság előtti szintet. Ez a dinamikus bővülés előre jelzi, hogy az idén, éves viszonylatban, várhatóan 6 és 8 százalék közötti értékkel fog növekedni a magyar gazdaság. Ennek a pozitív változásnak az eredményei az ágazatok túlnyomó többségében már most is érzékelhetők. Külön ki kell emelni azonban az ipar és a mezőgazdaság dinamikus növekedését, valamint a fokozatosan bővülő keresletet, melyet csak tovább erősíthet a kormány adócsökkentésre, munkahelyteremtésre, beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épülő politikája.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ezek a rendkívül kedvező adatok jelentős mértékben köszönhetőek azoknak a hazai vállalkozásoknak, amelyek innovatív ötleteik és megoldásaik révén képesek voltak a lehető legrövidebb idő alatt alkalmazkodni a megváltozott piaci körülményekhez.

Ez a fajta újítógondolkodás és gyors reakciókészség az, ami évről évre jellemzi az Érték és Minőség Nagydíjat elnyerő vállalkozásokat is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy idén közel 30 százalékkal többen érdemelték ki az Érték és Minőség Nagydíjat, mint 2020-ban.

Nem túlzás azt sem kijelenteni, hogy az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat a magyar gazdaság lakmuszpapírja, mely megközelítőleg pontosan képes jelezni a piaci folyamatokat.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati rendszer ugyanakkor valódi értékmérőként is működik, hiszen szigorú elbírálási folyamatának köszönhetően képes összehasonlítani az egyes áruk hasznosságát, értékességét, minőségét, s így, már nemzetközileg is elfogadottan és egyértelműen utal használójának kiemelkedő színvonalára.

Ez utóbbi Önöknek, a díjnyertes vállalkozások vezetőinek, elsősorban az exportpiacokra történő belépés miatt lehet fontos, de Hazánk számára még ennél is jelentősebb, hiszen a pályázat díjazottjai mindannyian olyan példa értékű modelleket jelenítenek meg, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság jó hírének öregbítéséhez és másokat is nyereséges értékteremtésre inspirálnak.

Fontos, hogy mindannyian tanuljunk a sikeres hazai vállalkozások példájából és tudatos vásárlásainkkal támogassuk azokat, hiszen éppen a koronavírus-járvány mutatta meg, hogy mennyire sérülékenyek a nemzetközi ellátási láncok és milyen létfontosságú, hogy még az Európai Unió tagjaként is rendelkezzünk olyan mezőgazdasági és ipari kapacitásokkal, melyek legalább a létfontosságú területeken önellátóvá teszik Hazánkat.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A díjazott Pályázóknak ezúton is gratulálok, fogadják Kövér László házelnök úr nevében is őszinte elismerésemet az elvégzett munkáért és az elért eredményekért!

Isten hozta valamennyiüket ide, az Ország Házába!