Farkas Sándor Úr, Miniszterhelyettes - Agrárminisztérium

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tavaly ilyenkor még úgy gondoltuk, hogy már túl vagyunk a járvány nehezén, aztán az elmúlt egy év sajnos ennek az ellenkezőjét bizonyította be. Nehéz év van mögöttünk, de a magyar vállalkozásoknak köszönhetően ma mégis újra itt lehetünk és ismételten együtt ünnepelhetjük az idei esztendő kitüntetettjeit.

A ma adományozandó kitüntető címek minőséget, szakértelmet jelölnek. Felhívják a figyelmet a hagyományainkra, de garanciát jelentenek a vásárlók és a fogyasztók számára. Ez különösen nagy jelentőséggel bír, amikor ilyen rendkívüli időket élünk.

Most még fontosabb, hogy a magyar gazdaság szereplői közös erővel tervezzék a jövőt. A járvány megmutatta, hogy mit jelent a kiszolgáltatottság, mekkora jelentőséggel bír az önellátásra való képesség.

A magyar agrárium is bebizonyította, hogy krízishelyzetben is képes a folyamatos termelésre és képes a lakosság ellátására.

Fontos kiemelni, hogy az ágazatot nemcsak a koronavírus sújtotta, hanem most már évről évre az extrém időjárás, de a különböző állatbetegségek is komoly erőpróbát jelentenek a gazdálkodóknak. Ilyen feltételek között is 2010 óta egy fejlődési pályán van a magyar mezőgazdaság.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A járvány okozta válság, sokak számára komoly veszteséget okozott, ugyanakkor minden ilyen helyzet magában rejti a kitörés lehetőségét is. Ezt felismerve a magyar Kormány soha nem látott mértékű gazdaság újraindítási programot hirdetett.

Ezek a programok a gazdaság szinte valamennyi területét érintik, de kérem engedjék meg, hogy én elsősorban az agráriumot érintő intézkedéseket emeljem ki.

A Kormány döntése alapján a lehető legmagasabb, 80 százalékos nemzeti társfinanszírozási arányt biztosítja a 2021 és 2027 közötti években a Vidékfejlesztési Programhoz.

Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordít a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Ezzel megháromszorozza a jelenlegi, 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program forrásainak nagyságát.

A jövedelempótló támogatások révén további 3272 milliárd forintnyi, száz százalékban uniós forrás segíti a hazai mezőgazdasági szereplőket, ami termelés és jövedelembiztonságot jelent számukra és felhasználható a beruházások önrészének finanszírozásához is.  Így összesen hét év alatt 7500 milliárd forint érkezik a magyar vidék megerősítésére.

Ez egy történelmi lehetőség az ágazat számára, hiszen olyan fejlesztéseket hajthat végre, amelyek révén Európa legfejlettebb mezőgazdasági termeléssel rendelkező országaihoz csatlakozhat.

De történelmi lehetőség a vidék Magyarországa számára is, mert a beruházások új munkahelyeket teremtenek, elősegítik a helyben maradást, erősítik a helyi közösségeket és a magyar vidék fejlődése új lendületet kap.

Folyamatosan jelennek meg a pályázati lehetőségek és azt látjuk, hogy magas a beruházási kedv. A gazdák fejleszteni és fejlődni szeretnének, így szinte valamennyi pályázatnál szükséges az eredetileg meghirdetett forráskeret megemelése.

Elég, ha csak arra utalok, hogy a kertészet számára 30 milliárdos kerettel meghirdetett korszerűsítési pályázat összegét 55 milliárdra, míg az állattartó telepek fejlesztésére meghirdetett pályázat összegét 50 milliárdról 260 milliárdra emeltük, hogy a lehető legtöbb pályázatot támogatni tudjuk.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A vírushelyzet világossá tette, hogy a kiszolgáltatottságunk akkor mérsékelhető, ha a gazdasági élet minél nagyobb területén a saját lábunkra állunk.

Ez akkor működhet jól, ha a vásárlók számára biztosítjuk a tudatos választás lehetőségét, és segítjük a kiváló minőségű magyar termékek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban.

Ezt a célt szolgálja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy is, amely természetesen nemcsak az élelmiszerekre, hanem a gazdaság más, nívós termékeinek pozitív megkülönböztetésére is szolgál.

A védjegyhasználat odaítélése büszkeséget és ugyanakkor felelősséget is jelent mindannyiunk számára. Biztosít minket arról, hogy célkitűzéseink megvalósítása során ilyen kiváló partnerekre számíthatunk, ugyanakkor emlékeztet minket arra, hogy a kiváló magyar vállalkozásokat minden körülmények között támogatnunk kell.

Külön öröm számomra, hogy az idei évi díjazottak több mint fele ismételten az agráriumhoz, az élelmiszeriparhoz köthetőek, nem beszélve arról, hogy egy szentesi díjazottat is ünnepelhetünk (Délkertész).

Remélem, hogy ez az ünnepi alkalom minden vállalkozásnak új inspirációt ad a további munkához. Köszönöm eddigi munkájukat és gratulálok az elismerésben részesülőknek!