A lassan tovatűnő 2021-es év sem a könnyű gazdasági környezetről szólt, a pandémiás tavasz után, a gazdaság újraindítása, milyen kihívások elé állította, vagy milyen problémákat vetett fel cégük működésükben? Milyen éves zárnak, hogyan búcsúztatják az ó évet?

Mivel a pandémia nem ért véget és az utóhatásai igazán csak most kezdődtek el, számtalan nehézségünk volt ebben az évben. Talán a legnagyobb kihívást a tanúsítási piac leállása jelentette. A globális elektronikai alkatrészhiány miatt újra kellett terveznünk a feladatainkat és kapacitásunkat.

Arra összpontosítottunk, hogy az alkatrészhiány által nem érinett szolgáltatásainkkal pótoljuk az előbbi miatt kiesett piacot. Ennek érdekében új termékek előállításán dolgoztunk, a jelenleg is forgalmazott gyújtószikra vizsgáló berendezésünket korszerűsítettük (teljesen digitalizáltuk) továbbá előtérbe került a porkamra felújítása és nagyobb hangsúlyt fektettünk a robbanásvédelmi üzletágunk fejlesztésére is. Ugyanakkor kifejlesztettük IP laboratóriumunkat teret adva új vizsgálatok megvalósítására, bővítve szolgáltatásaink arzenálját a nem robbanásveszélyes területek felé nyitva.

Tevékenységünk arra is kihatott, hogy elkezdtük újjáépíteni a külföldi piacunkat.

Büszkék vagyunk arra, hogy minden akadály ellenére több mint 5%-os növekedést értünk el a tavalyi évhez képest, az összes hazai és nemzetközi kijelölésünket, valamint jogosultságunkat sikeresen meg tudtuk újítani, továbbá új partnerekkel bővítettük ügyfélkörünket.

 

Az elmúlt időszak igazán túlélővé tett mindannyiunkat, a sok-sok nehézség ellenére erős maradhatott a gazdaság, az új helyzet megtanított az új lehetőségeket kiaknázni, élni vele.  mindezek alapján Ön hogyan, és legfőképpen mire készül 2022-ben? Mi az, ami erőt, motivációt adhat a jövő évre?

Nehéz év van mögöttünk, de mi képesek vagyunk újra tervezni és teljes optimizmussal, lelkesen előre haladni.

Mindazokat a fejlesztéseket, amiket idén elindítottunk folytatjuk és végig visszük mivel ezáltal bővítjük a portfóliónkat. A „több lábon” való működés alapvető szükséglete a piacon maradásnak és a fejlődésnek.

A 2022 év legfőbb feladata tovább erősíteni a jelenlétünket úgy a hazai, mint a nemzetközi piacokon.

Ehhez természetesen nagyon erős motivációt ad a tulajdonosi háttér és az a professzionális csapat, akivel dolgozom.

 

A pandémiás időszak még intenzívebben világított rá, hogy az előre menekülés az egyetlen lehetőség a túlélésre. Ön szerint változtatta-e az innovációs igényeket és a fejlesztési kedvet az elmúlt időszak? Véleménye szerint miként alakul 2022-ben a kutatás-fejlesztés?

Mint azt az előbbiekben is mondtam, meggyőződésem, hogy a fejlődés kulcsa az fejlesztés és az innováció. Ez az egyetlen mód, hogy a pandémia utáni időszakban is eredményesek tudjunk lenni.

Sajnos ez a legtöbb iparágban nagyon nagy nehézségeket okoz a korábban említett ellátási gondok miatt, de úgy látom, hogy a partnereink is mindent megtesznek a fejlesztések érdekében, hiszen hozzánk hasonlóan gondolkodnak.

 

Milyen útravalót adna, vagy mit üzenne a kiválóság iránt elkötelezett gazdasági vezetőként, vezető társainak, gazdálkodóinak és nem utolsó sorban a fogyasztónak?

Mindenkinek azt kívánom, hogy őrizze meg az optimizmusát és mindig előre meneküljön a nehézségek elől.

 

Hogyan készül az év végére, miként hangolódig az ünnepekre a gazdasági vezető, és miként készül az ünnepekre a civil ember?

Gazdasági vezetőként az év vége mindig egy nagyon zsúfolt időszak, úgyhogy leginkább munkával, de azt nem mulasztjuk el, hogy Kollegákkal egy ünnepi ebéd keretében értékeljük az évet közösen.

Civil emberként most rendhagyó módon készülök az ünnepekre mivel egy lakáscserét követő költözés kellős közepén vagyok. Sajnos a pandémia hatása minden területen érezhető és így a berendezési tárgyak nehézkes beszerzése miatt nagyon elcsúszott ez a projektem 😊

 

Az ÉMIN zsűrielnökeként milyen tapasztalatokat tudna megosztani az idei évről, és mit üzenne a jövő év pályázóinak?

Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy minden gazdasági nehézség ellenére az idei évben is nagyon színvonalas és igényes pályázatokat értékelhettünk. Én azt kívánom mindenkinek, hogy ezt az igényességet tartsa fent minden nehézség ellenére is és azt, hogy ne feledjék, hogy a fejlesztéseiket, illetve a magas színvonalú munkájuk eredményét igenis mutassák meg a világnak és pályázzanak!

Nagyon boldog, békés Karácsonyt és egy nagyon sikeres 2022 évet kívánok mindenkinek Egészségben!!!