Tisztelt Pályázók és érdeklődő Olvasók!

Az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kiírói idén a magyar konyha nemzetközi elismeréséért és az idegenforgalom fejlesztéséért rendkívül sokat tevő Gundel Károlytól származó, a verseny
fontosságát hangsúlyozó mottó szellemében fogalmazták meg a saját maguk és a reménybeli pályázók előtt álló feladatokat, kihívásokat.

Meggyőződésem, hogy a pályázat kiírói optimizmusukat és a jövőbe vetett hitüket kívánták azzal kifejezni, hogy éppen a koronavírus járvány következtében a legnagyobb veszteségeket
elszenvedő ágazat egykori ikonikus alakjának gondolatával üzentek a pályázóknak.

A tavalyi év elejéhez képest valóban van okunk a bizakodásra, hiszen a vakcinák és a gyógyszerek fejlesztése, gyártása már belátható időn belül azzal kecsegtet, hogy életünk visszatérhet a normál kerékvágásba.

A kormány is erre készül. A 2020 márciusában a gazdasági recesszió mérséklésére a magyar kormány GDP arányosan Európa egyik legnagyobb gazdaságvédelmi programját indította útjára, mely a közvetett gazdaságpolitikai eszközöket, vagyis az adócsökkentéseket és a hitelmoratóriumot is millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá. Ennek köszönhetően nemcsak, hogy sikerült a munkanélküliséget az uniós átlag felén, 4%-on tartanunk, de lehetőségünk nyílt arra is, hogy előreláthatólag mintegy 5000 milliárd forintos kerettel a kormány február elsejével elindíthassa a gazdaság-újraindítási akciótervét. Az akcióterv legfontosabb célja a hazai gazdaság versenybe hozása, a beruházások és a fogyasztás bővítése. Mindezen célok megvalósítása érdekében nem csak, hogy folytatódik a bajba jutott vállalkozások bértámogatása és meghosszabbodik a hitelmoratórium, hanem az 5%-ra csökkenő lakásépítési áfa mellett megkezdődött az otthonfelújítási program is. A hazai kkv szektor számára pedig a 10 millió forintos kamatmentes, 3 év moratóriummal induló kölcsön jelent majd nagy segítséget.

Nagy szükség is van erre, hiszen a COVID-19- járvány a magyar gazdaságra is súlyos csapást mért, amely a vállalati szférát, hangsúlyosan a mikró-, kis- és középvállalkozásokat jelentősen megviselte. A magyar gazdaságnak pontosan azt a szegmensét, amelyben meghatározó többségben vannak a hazai tulajdonban álló vállalkozások, és amelyből az Érték és Minőség Nagydíj pályázat győzteseinek többsége hagyományosan kikerül.

Mindezek mellett bizakodásra adhat mindannyiunknak okot, hogy 2020-ban, a járvány miatti rendkívüli körülmények ellenére is, 33 pályázó 39 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet. Bízom benne, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv adta lehetőségeket minél több vállalkozás képes lesz kihasználni és a javuló gazdasági körülmények idén többeket fognak arra ösztönözni, hogy megmérettessék magukat.

A jelenlegi nehézségek és bizonytalanságok mellett természetesen joggal tehető fel a kérdés, hogy miért is vállalja magára a pályázattal kapcsolatos többlet terheket egy vállalkozás?
A termékek és szolgáltatások versenyképességét mind a hazai, mind a nemzetközi piacon egyre inkább a kiváló minőség biztosíthatja, melyet megerősíthet, igazolhat egy minőségtanúsító védjegy. Az Érték és Minőség Nagydíj pályázat védjegye a minőség garantálásán túl, reklámértékével jelentősen hozzájárul a vállalkozások termékei és szolgáltatásai piacképességének, versenyképességének növeléséhez. A minőség garantálásának kiemelkedő fontosságára éppen a jelenlegi járvány hívta fel minden korábbinál élsebben a előállított vakcinákkal kapcsolatos nemzetközi bizonytalanság, sok esetben kölcsönös bizalmatlanság, végeredményben a sikeres védekezést veszélyezteti.

Bízom benne, hogy minden nehézség ellenére legkésőbb őszre sikerül magunk mögött hagyni a járvány legrosszabb következményeit és idén szeptemberben ismét az Országházban köszönthetjük a díjazottakat!

Az elkövetkező hónapokra e gondolatokkal kívánok minden Pályázónak sikeres felkészülést, a Kiírói Tanácsnak pedig jó munkát!