Az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázati felhívását tartalmazó katalógusban az elmúlt negyedszázad változásaira visszatekintve, szeretném kiemelni, hogy a magyar gazdaság globális piacokba történő integrálását számtalan gazdasági és pénzügyi válság kísérte, legutoljára éppen a korona-vírus járvány nyomán fellépő nehézségek következtében.

A tavalyi, 7 százalékot is felülmúló gazdasági növekedés, valamint az a tény, hogy a foglalkoztatottak száma már meghaladta a járvány kitörése előtti szintet jelzi, hogy a magyar gazdaság túl van a koronavírus-járvány okozta sokkon. Az év eleje óta egyre súlyosabbá váló majd február 24-én nyílt háborúba torkolló orosz-ukrán konfliktus újabb nehézségekkel állítja szembe a világgazdaságot, melynek negatív hatásai alól Magyarország sem tudja kivonni magát.

Ma már közhely, hogy az orosz-ukrán háború miatt tovább emelkedhet az olaj és a földgáz világpiaci ára, azonban ennél súlyosabb problémákkal is szembe kell nézni, amennyiben a konfliktus elhúzódik. Az elektromos autók akkumulátoraiban és a háztartási elektronikai berendezésekben használatos nyersanyagok oroszországi exportjának jelentős csökkenése vagy leállása jó eséllyel a német ipari kapacitások kényszerű korlátozásával járna, mely szükségszerűen a hazai autóiparra is bénító hatást gyakorolhat. Mindemellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búzaexportjának 29%-át adják, melyre tekintettel a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek piaca is nem várt nehézséggel találhatja szemben magát idehaza is.

Ez utóbbit figyelembe véve egész biztosan tovább számíthatunk a koronavírus-járvány következtében bevezetett - az ellátásbiztonság és az önellátás megerősítését szolgáló kormányzati intézkedések folytatására.

Ezen intézkedéscsomag egyik nyertese a hazai élelmiszeripar volt, melynek forgalma 2021-ben megközelítette a 4,5 ezer milliárd forintot. A belföldi értékesítés éves növekedése 7,5 százalékot tett ki, a közvetlen külpiaci értékesítés pedig több mint 10 százalékkal bővült.

A külpiaci sikerek jelzik, hogy a magyar élelmiszeripari termékek nemzetközi szinten is versenyképesek, azonban a jelenlegi helyzetben még ennél is fontosabb, hogy jó minőségű, megfizethető, hazai élelmiszerek kerülhessenek minden magyar család asztalára.

Ezen stratégiai jelentőségű cél megvalósításához - kiváló minőségű termékeik révén - évről évre jelentős mértékben járulnak hozzá az Érték és Minőség Nagydíj pályázat díjnyertes vállalkozásai.

A pályázat szigorú eljárásrendjének való megfelelés, valamint a folyamatos ellenőrzés egyértelmű garancia a kiemelkedő minőségre, ugyanakkor ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy csak a legdrágább termékek vagy éppen szolgáltatások érdemelhetik ki a védjegy használatát. Jó példát jelent erre a mai sajtótájékoztatónkon hamarosan a kiíróként felszólaló Hajnal Húskombinát Kft, valamint a sikeres védjegyhasználó FÁN Group Kft, akik a hazai élelmiszeripar meghatározó szereplőiként kiemelten fontosnak tartják az Érték és Minőség Nagydíj védjegyének használatát az alacsonyabb árkategóriájú termékeik esetében is.

Mindemellett olyan vállalkozások képviselői is jelen vannak ma, akik kifejezetten a prémium termékeiket mérettetik vagy méretették meg az elmúlt évek pályázatai során. Mindez számomra azt üzeni, hogy felértékelődőben van a védjegyhasználat Magyarországon és egyre több vállalkozás ismerte fel, hogy a védjegyek, így a tanúsító védjegyek jelentős mértékben tudják előmozdítani üzleti sikereiket.     

Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy ennél többre törekszik, - amint az imént elhangzott - célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes termékek előállítását, ösztönözze azok fejlesztését és mindezek révén támogassa a hazai gazdaság fejlődését.

Ahhoz, hogy az Érték és Minőség Nagydíj védjegyének iménti üzenete minél többekhez eljuthasson nélkülözhetetlen a sajtó támogatása, amiért ezúton is köszönetet mondok.

 Ezen gondolataimmal kívánok sikeres felkészülést kívánok minden pályázónak!