"A díjazott pályázók a nehezebb és kockázatosabb, ugyanakkor hosszabb távon valódi perspektívát kínáló utat választották"

A tavalyi, 7 százalékot is felülmúló gazdasági növekedés, valamint az a tény, hogy a foglalkoztatottak száma már az elmúlt évben meghaladta a járvány kitörése előtti szintet egyértelműen jelezte, hogy a magyar gazdaság túl van a koronavírus-járvány okozta sokkon. Ebben a kedvező gazdasági környezetben a vállalkozások nagy része még optimizmussal tekintett a 2022-es év elé. Ekkor még nagyon kevesen gondolták volna, hogy a világ ismét egy elhúzódó és nehezen megoldható válság felé halad.

Az év eleje óta egyre súlyosabbá váló majd február 24-én nyílt háborúba torkolló orosz-ukrán konfliktus olyan újabb nehézségekkel állította szembe a világgazdaságot, melynek negatív hatásai alól hazánk sem tudja kivonni magát.

Éppen ezért különösen kiemelkedő eredmény, hogy gazdaságunk az elhúzódó háború ellenére is növelte a teljesítményét. A második negyedévben 6,5 százalékkal erősödött a hazai gazdaság, ami több mint másfélszerese az unió átlagának és a harmadik legmagasabb érték az európai közösségen belül.  

A háborús válság miatt egyre kedvezőtlenebbek a gazdasági kilátások egész Európában és ez a negatív várakozás a kimagaslóan jó féléves eredmények ellenére hozzánk is begyűrűzött. Az üzleti és fogyasztói várakozások április óta romlanak, főként az inflációs előrejelzések, valamint a munkanélküliségtől való félelem következtében.

A háborút megállítani sajnos nem tudjuk, így a kormány célja ebben a rendkívül nehéz helyzetben nem lehet más, mint az, hogy megőrizze a magyar gazdaság stabilitását és növekedését és ezzel egyidejűleg pozitívra fordítsa az üzleti szféra és a lakosság várakozásait.

Az ár-stoppok fenntartása, a nyugdíj-korrekció törvényileg előírtnál korábban történő kifizetése, valamint a rezsicsökkentés intézményének megőrzése irányába tett lépések egyértelműen a lakosság védelmét szolgálják.

A hazai vállalkozások érdekében tett kormányzati erőfeszítések eredményeként az Európai Unióban elsőként Magyarországon váltak elérhetővé a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a 2021-27-es időszak fejlesztési forrásai már 2021 első félévében.

A kkv-szektor megerősítését és a munkahelyek megvédését célzó programokra soha korábban nem látott mértékű, 587 milliárd forint fejlesztési forrásról született az első körben döntés, amely azóta már tovább emelkedett.

Külön kell szólni az agrárgazdaság aktuális helyzetéről is. A háborús hatások következtében a hazai mezőgazdaságot a drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett rendkívüli aszály is sújtotta. Alföldi emberként személyesen tapasztaltam meg, hogy mit jelent ez a helyi termelők és a mezőgazdaságból élők számára.   

A problémák mielőbbi kezelésére a nemrégiben felállt Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs ötpontos hitelmoratóriumot és támogatásokat is magába foglaló azonnali intézkedéseket tartalmazó tervet nyújtott be a kormánynak.

Ez utóbbi intézkedések különösen fontosak a Nagydíjban részesülő vállalkozások számára, ugyanis a mezőgazdasági- és élelmiszer termékek teszik ki az idei díjazottak nagyjából felét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az üzleti környezet ilyen mértékű kiszámíthatatlansága minden vállalkozást válaszút elé állít. Az egyik lehetséges döntés a biztonságra való törekvés és a tartalékolás, a másik pedig az innovációba kapaszkodó előremenekülés. A díjazott pályázók ez utóbbi, nehezebb és kockázatosabb, ugyanakkor hosszabb távon valódi perspektívát kínáló utat választották. Ez a döntés azonban nem csak az adott vállalkozások, hanem mindannyiunk, végső soron Magyarország érdeke is. Az elmúlt évtized gyors gazdasági növekedése ugyanis önmagában még nem elegendő a sikeres felzárkózáshoz.

Ahhoz, hogy a szakirodalomban a közepes jövedelmi vagy fejlettségi csapdának nevezett helyzetet elkerülhessük, egyfajta, az innovációt, a tudás alapú megoldásokat előtérbe helyező modellváltásra is szükség van, s mindezt pedig egy rendkívül nehéz, válságokkal telített időszakban kellene végrehajtani, miközben a fenntarthatósági szempontoknak egyre nagyobb szerepet kell biztosítani.

E téren példát mutatnak nekünk az Érték és Minőség Nagydíj védjegyét elnyert vállalkozások jövőorientált fejlesztéseikkel, melyek a globális ellátási láncok töredezettsége okán a hazai ellátásbiztonság szempontjából is nélkülözhetetlenek lesznek az előttünk álló évtizedekben.  

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Értékes, elismerést hozó munkájuk, megkezdett fejlesztéseik folytatásához további sikereket, eredményeket kívánok Kövér László házelnök úr nevében is.

Isten hozta valamennyiüket ide, az Ország Házába!