"A védjegyhasználat odaítélése büszkeséget és felelősséget is jelent mindannyiunk számára."

Az elmúlt években, amikor a koronavírus-járvány szorításában éltünk, nem gondoltuk, hogy a gazdaságunkat érő kihívások száma és mértéke is bővülni tud. Ez az év azonban minden korábbit felülmúlóan teszi próbára az erőinket. A sok kihívás ellenére a magyar vállalkozásoknak köszönhetően ma mégis újra itt lehetünk és ismételten együtt ünnepelhetjük az idei esztendő kitüntetettjeit.

A ma adományozandó címek minőséget, szakértelmet és a magyar vállalkozások bátorságát is jelölik. Felhívják a figyelmet, hogy vannak közöttünk olyanok, akik a legnehezebb helyzetből is a kiutat keresik, fejlesztenek és így próbálnak ezekben a rendkívüli időkben is előrébb jutni. De ez nemcsak a saját boldogulásuk miatt fontos, hanem azért is, mert példát mutatnak másoknak és ösztönzőleg hathatnak versenytársaikra. 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mint minden válság, minden nehezebb időszak magában hordozza a kitörés lehetőségét, így a jelenlegi helyzetben sincs ez másképp. Talán soha nem volt olyan fontos, hogy a magyar gazdaság, különösen a mezőgazdaság szereplői közös erővel tervezzék a jövőt. A járvány, majd most az energiaválság, a háború és a történelmi mértékű aszály is megmutatta, hogy mit jelent a kiszolgáltatottság, mekkora jelentőséggel bír az önellátásra való képesség.

A klímaváltozás káros hatásai évről-évre egyre drasztikusabban érezhetőek.  Jómagam évtizedeken át gazdálkodtam, de nem emlékszem arra, hogy ilyen rendkívüli szárazság lett volna valaha.

Az időjárás változásának ellensúlyozására adott válaszként az agrárkormányzat az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett az öntözéses gazdálkodás fejlesztése érdekében. Létrejöttek az öntözési közösségek, a gazdálkodók öntözési beruházásainak megvalósulásához a Vidékfejlesztési Program keretében idáig csaknem 45 milliárd forint támogatást ítéltünk oda az elmúlt 6 évben.

2023 és 2027 között a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve alapján az eddiginél is több forrás, mintegy 70 milliárd forint jut majd az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére.

Ezek a fejlesztési források részei annak a 4265 milliárd forintnyi támogatásnak, amelyet a Kormány a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére biztosít.  

Fontos, hogy ez az összeg olyan helyre kerüljön, amellyel növelhetjük az ágazat hatékonyságát és versenyképességét és egyben szolgáljuk a környezeti fenntarthatóság céljait. Nyugodtan mondhatom, hogy ez egy történelmi lehetőség az ágazat számára.

Ugyanakkor a helyzet jövőbeli kezelése érdekében az öntözésfejlesztésen túl egy átfogó vízügyi rendezést kell végrehajtanunk országszerte. Az alacsony talajvízszint és a kiszáradt területek arra hívják fel a figyelmünket, hogy a vízkészlet-gazdálkodásra kell helyeznünk a hangsúlyt. A talajvízszintet kell felemelni, hiszen a talajvíz hűt, párolog, megköti a port.

A termőföld használatához kapcsolódó megszokásaink egy részét is felül kell vizsgálnunk a vízmegtartás érdekében. A vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség, a megfelelő művelési mód megválasztása kulcskérdéssé vált.

Amellett tehát, hogy átgondoljuk: ilyen időjárási körülmények között az egyes térségekben milyen növényi kultúrák termeszthetők gazdaságosan, melyek a szárazsággal szemben ellenállóbb növények, a vízválságra adandó egyik válaszként a meglévő talajvízzel és a csapadékkal kell gazdálkodnunk sokkal fegyelmezettebben és hatékonyabban, mint eddig bármikor.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A válságos esztendők világossá tették mindannyiunk számára, hogy a kiszolgáltatottságunk akkor mérsékelhető, ha a gazdasági élet minél nagyobb területén a saját lábunkra állunk.

Ez akkor működhet jól, ha a vásárlók számára biztosítjuk a tudatos választás lehetőségét, és segítjük a kiváló minőségű magyar termékek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban.

Ezt a célt szolgálja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy is, amely természetesen nemcsak az élelmiszerekre, hanem a gazdaság más, nívós termékeinek pozitív megkülönböztetésére is szolgál.

A védjegyhasználat odaítélése büszkeséget és felelősséget is jelent mindannyiunk számára. Biztosít minket arról, hogy célkitűzéseink megvalósítása során ilyen kiváló partnerekre számíthatunk, ugyanakkor emlékeztet minket arra, hogy a kiváló magyar vállalkozásokat minden körülmények között támogatnunk kell.

Külön öröm számomra, hogy az idei évi díjazottai között is szép számmal akadnak az agráriumhoz kötődők, nem beszélve arról, hogy egy szentesi díjazottat is ünnepelhetünk (Hungerit).

Remélem, hogy ez az ünnepi alkalom minden vállalkozásnak új inspirációt ad a további munkához. Köszönöm eddigi munkájukat és gratulálok az elismerésben részesülőknek!