"Alapvető célunk, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességét a jelenleginél sokkal magasabb szintre emeljük."

2018 óta évről-évre összegyűlünk és ünnepeljük az Érték és Minőség Nagydíjban részesülő díjazottakat: azokat a vállalkozásokat, amelyek teljesítményükkel és értékközpontú szemléletükkel kiemelkednek versenytársaik közül. A kezdetek óta jómagam is részese lehetek ennek az eseménysorozatnak. Ha kicsit megállunk és belegondolunk abba, hogy mennyi minden történt a világban és hazánkban e néhány esztendő leforgása alatt, úgy gondolom, hogy nyugodtan kijelenthetjük: rendkívüli időket élünk!

Néhány éve a világ a koronavírus árnyékában élt, ma az ukrán-orosz háború, az energiaválság, az ebből kialakuló globális gazdasági megtorpanás hatásai határozzák meg mindennapjainkat. Elszabadult energiaárak, infláció, migráció: mind-mind olyan kihívások, amelyekre a korábbi évtizedekben nem volt példa. Ha ez nem lenne elég, az alapvető európai értékek –  mint a kereszténység, a nemzeti szuverenitás, vagy a hagyományos családmodell – is veszélybe kerültek az öreg kontinensen.

Ez az a környezet, amelyben mindannyiunknak helyt kell állnunk, és ez az a helyzet, amelyben a kormánynak olyan felelős politikát kell folytatnia, amellyel megóvja alapvető értékeinket és az emberek nehéz munkával megszerzett javait. Örömmel látom, hogy a kedvezőtlen feltételek ellenére is, bár nem könnyű, mégis sokan döntenek úgy, hogy igenis bíznak a jövőben és megpróbálják a lehető legjobbat kihozni önmagukból és a vállalkozásaikból. Őket ünnepeljük ma: azokat a vállalkozásokat, akik nem elégszenek meg a középszerűvel, nem elégszenek meg a túlélés gondolatával, hanem a legnehezebb időkben is fejlődni szeretnének. Szerencsére ez a tábor az évek során folyamatosan nő és velük a magyar gazdaság, a magyar családok is gyarapodnak.

Mivel minden évben szép számban díjazzuk az agráriumhoz köthető termékeket és szolgáltatásokat, kérem engedjék meg, hogy néhány gondolatot megosszak erről a stratégiai jelentőségű ágazatról.

Hogy mennyire fontos az innováció az ágazatban, jól mutatja az, hogy az itt dolgozóknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez, márpedig ezekből akad bőségesen. A klímaváltozás mezőgazdaságot sújtó hatásai, az egyre szigorodó uniós környezetvédelmi feltételek, a munkaerőhiány, a magas kamatok és inputárak, a koronavírus-járvány gazdasági utóhatásai, valamint az Európát elárasztó ukrán gabona egyszerre befolyásolják mezőgazdaságunkat és egyben minden termelő életét.

De nemcsak a gazdáknak, hanem a magyar kormánynak is gyors és hatékony válaszokat kell adnia ezekre a kihívásokra. Ezért is avatkozott be azonnal a magyar kormány a gabonapiaci folyamatokba és több, érintett kelet európai tagállammal közösen elérte, hogy az Unió importtilalmat vezessen be az ukrán gabonára és egyéb termékekre. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ez a tilalom legalább az év végéig meghosszabbításra kerüljön.

Sokszor hangsúlyoztuk, hogy a polgári kormány szövetséget kötött a gazdákkal és a vidékkel. Ezek nemcsak hangzatos kijelentések, hanem mögöttük rendkívül komoly szakpolitikai intézkedések állnak. A kormány elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít: ez háromszor több forrás, mint a megelőző hét évben volt. A teljes forráskeret 5376 milliárd forint, amelyből vidékfejlesztésre hozzávetőlegesen 2891 milliárd forintot fordíthatunk.

Fordulópont előtt állunk, hiszen tudni és akarni kell változtatni, mert úgy nem lehet ma már gazdálkodni, ahogy apáink tették.  A mezőgazdaságban nincs két egymást követő ugyanolyan esztendő, sőt meg merem kockáztatni, hogy két ugyanolyan nap sem. Új módszerekre, technológiákra van szükség. Alapvető célunk, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességét a jelenleginél sokkal magasabb szintre emeljük. Az alapanyagtermelő szinttől szeretnénk eljutni odáig, hogy a magyar mezőgazdaságból élők jövedelmi viszonyai, versenyképessége is európai szintű legyen. Az elmúlt évtizedekben megtanultunk termelni, hiszen az évek során mindig az első háromban van a magyar agrárium mennyiségi kibocsátása. Most azon van a sor, hogy a hozzáadott értéket hogyan tudjuk növelni.  Ezért kerül fókuszba az élelmiszeripar és a feldolgozóipar fejlesztése, amire több mint 750 milliárd forintot különítettünk el.

Útjára indítottuk az Élelmiszeripar Bajnokai Programot, amelynek célja egy olyan élelmiszerláncot lefedő integráció létrehozása, amivel a termelés és az élelmiszerellátás biztonságát hosszú távon is garantálni tudjuk. Magyarország sikere a gazdálkodók és az eredményes magyar vállalkozások, illetve vállalatok működése által is mérhető: ezért van szükség arra, hogy az élelmiszeriparban is legyenek olyan kiemelt, nemzeti szereplők, vagyis bajnokok, akik a világpiacon is helyt állnak majd. Mindettől nem mellesleg a hazai importfüggőség csökkentését és az exportképesség fokozását is várjuk.

A program a gazdálkodókat is támogatja, és reményeink szerint alkalmazásával az eddigieknél is több biztonságos, hazai alapanyagokból előállított, magas minőségű élelmiszerrel láthatjuk el a magyar családokat.

Minden válság magában hordozza a kitörés lehetőségét, így a jelenlegi helyzetben sincs ez másképp. Talán soha nem volt olyan fontos, hogy a magyar gazdaság, különösen a mezőgazdaság szereplői közös erővel tervezzék a jövőt.

A válságos esztendők világossá tették mindannyiunk számára, hogy a kiszolgáltatottságunk akkor mérsékelhető, ha a gazdasági élet minél nagyobb területén a saját lábunkra állunk. Ez akkor működhet jól, ha a vásárlók számára biztosítjuk a tudatos választás lehetőségét, és segítjük a kiváló minőségű magyar termékek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban.

Ezt a célt szolgálja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy is, amely természetesen nemcsak az élelmiszerekre, hanem a gazdaság más, nívós termékeinek pozitív megkülönböztetésére is szolgál.

A védjegyhasználat odaítélése büszkeséget és felelősséget is jelent mindannyiunk számára. Biztosít minket arról, hogy célkitűzéseink megvalósítása során ilyen kiváló partnerekre számíthatunk, ugyanakkor emlékeztet minket arra, hogy a kiváló magyar vállalkozásokat minden körülmények között támogatnunk kell.

Remélem, hogy ez az ünnepi alkalom minden vállalkozásnak új inspirációt ad a további munkához. Köszönöm eddigi munkájukat és gratulálok az elismerésben részesülőknek!