A lassan tovatűnő 2021-es év sem a könnyű gazdasági környezetről szólt, a pandémiás tavasz után, a gazdaság újraindítása, milyen kihívások elé állította, vagy milyen problémákat vetett fel cégük működésükben? Milyen évet zárnak, hogyan búcsúztatják az ó évet?

A Covid19 hatására kialakult pandémiás helyzet óriási csapást mért a gazdaságra. Számos területen akadozott vagy leállt a nagyobb emberi erőforrást igénylő gyártás, és a logisztikai folyamatok. Az alapanyagbeszerzés és a szállítmányozás nehézkessé vált, az alapanyagok árai, és a szállítási költségek jelentős mértékben növekedtek. A 2021-es év törekvései sem konszolidálták az árakat, sőt a leállások hatásai csak most realizálódtak igazán.

 

Az elmúlt időszak igazán túlélővé tett mindannyiónkat, a sok-sok nehézség ellenére erős maradhatott a gazdaság, az új helyzet megtanított az új lehetőségeket kiaknázni, élni vele. Mindezek alapján Ön hogyan, és legfőképpen mire készül 2022-ben? Mi az, ami erőt, motivációt adhat a jövő évre?

Reménykedünk, hogy az oltóanyagok hatásossága és az átoltottság mértéke olyan szintre ér, amely lehetővé teszi, hogy végre legyőzöttnek tekinthessük a vírust, sajnos azonban ezen kedvező prognózis beteljesülésének ideje egyelőre nem látható. Szerencsére az emberi faj találékonysága és alkalmazkodóképessége révén a technikai fejlettség hozta eszközökkel minden adott, hogy a gazdaság működését biztosítsuk. Mindezért a jövőbe vetett pozitív bizalommal állunk a következő évhez, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy modern korunk lehetőségei révén fejlődjünk, és rugalmasan adaptálódva küzdjük le az esetleges további akadályokat.

 

A pandémiás időszak még intenzívebben világított rá, hogy az előre menekülés az egyetlen lehetőség a túlélésre. Ön szerint változtatta-e az innovációs igényeket és a fejlesztési kedvet az elmúlt időszak? Véleménye szerint miként alakul 2022-ben a kutatás-fejlesztés?

A pandémiás időszak nehézségei arra is rámutattak, hogy nem csak az egészségünk megőrzéséhez, hanem a gazdaságunk működésének fenntartásához is fontos a prevenciós szemlélet. Előre menekülni csak abban az esetben lehetséges, „ha van miből.” Fontos, hogy megfelelő tartalékokat képezzünk, és azokat optimálisan használjuk fel. Ebben az esetben tudunk a magunk erejéből, akár sikeres innovációs projekteket véghez vinni. Az innováció mindig egy „problémára” adott megoldás, vagy jobb megoldás. Mi lehet nagyobb probléma egy olyan vírusnál, amely kapcsán az emberi élet megóvására tett intézkedések hatását a gazdaság sínyli meg, amelynek egyébként egyik fő célja pont az egyén életszínvonalának biztosítása, annak növelése. Ez egy sakk matt helyzet, amelyben nagy szükség van a kutatás-fejlesztésre és az innovációra.

 

Milyen útravalót adna, vagy mit üzenne a kiválóság iránt elkötelezett gazdasági vezetőként, vezető társainak, gazdálkodóinak és nem utolsó sorban a fogyasztónak?

Fontos, hogy mindenki vigyázzon magára! Őrizzük meg egészségünket minden rendelkezésünkre álló eszközzel! Gazdaságunk működése végső soron az azt működtető egyéneken múlik. Fontos, hogy a gazdálkodó szervezetek mögött álló döntéshozók, vezető társaink is mindent megtegyenek alkalmazottaik egészségéért. Segítsék őket a rendelkezésükre álló legtöbb lehetőséggel a prevencióban. Egyéb döntéseikben kövessék a mértékletesség elvét, tekintsenek pozitívan a jövőbe!

Mindenkinek sikeres és boldog, egészségben gazdag új évet kívánok!

Dr. Wang Fan – ügyvezető igazgató - Oriental Herbs Kft.